PZZHiPD został zaproszony do uczestnictwa w XVII Kongresie Eksporterów Polskich , który obradował 5 grudnia 2019 r. na terenie gościnnego Ministerstwa Rozwoju w Warszawie. Wiodącym tematem Kongresu był ,, Potencjał eksportowy polskiej gospodarki – szanse i możliwości rozwoju’’. W trakcie wręczone były Nagrody Ministra Rozwoju, Nagrody dla Laureatów Konkursu ,, Wybitny Eksporter Roku 2019’’ w branży rolno- spożywczej ufundowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Jana Krzysztofa Ardanowskiego , wręczono także Medale Honorowe ,, Zasłużony dla Eksportu’’.
Z branży drobiarskiej uhonorowana została,, Ubojnia Drobiu Piórkowscy’’ prowadzona przez Pana Prezesa Jerzego Piórkowskiego.
W trakcie obrad przeprowadzono panele dyskusyjne wybitnych ekspertów na tematy:
- ,, Dyplomacja ekonomiczna na rzecz wspierania eksporterów za granicą’’
- ,, Potencjał i perspektywy konkurencyjności polskiego eksportu’’.
Działania p/n. ,, Dyplomacja ekonomiczna ‘’ jest w kompetencji Ministerstwa Spraw Zagranicznych, które podejmuje różnorakie działania poprzez 93 ambasady, 8 stałych przedstawicielstw przy instytucjach międzynarodowych, 40 Konsulatów oraz 230 Konsulatów Honorowych na świecie. Trochę statystyki : w 2018 roku wartość wyeksportowanych polskich produktów rolno – spożywczych to około 30 mld euro, co stanowi ok. 14% całego polskiego eksportu. W 2019 roku będzie nadwyżka w handlu artykułami rolno-spożywczymi, która przekroczy 11 mld euro. Nasza żywność ma wysoką jakość i umiarkowaną cenę. Intensywne działania promocyjne polskiej żywności prowadzone obecnie są na 14 priorytetowych rynkach, między innymi poprzez zwiększoną aktywność radców handlowych polskich ambasad.
Z dyskusji:
- Produkty wysoko przetworzone są przyszłością eksportu, bowiem są wysoko marżowe, opłacalne.
- przy okazji państwowych wizyt Prezydenta, Premiera , Min. Spraw Zagranicznych organizować misje handlowe
- zintensyfikować działania promocyjne radców handlowych ambasad
- koniecznie tworzyć IZBY BILATERALNE
- tworzyć nowe placówki dyplomatyczne, jak obecnie w Filipinach, kraju o 250 milionowej ludności, w którym to państwie już obecnie czynione są zabiegi o dopuszczenie do tego rynku polskiego drobiu
- działania na rzecz handlu z krajami Afryki Północnej, które uznaje się jako bardzo przyszłościowe.
PZZHiPD składa najlepsze gratulacje za docenienie ciężkiej pracy na rzecz eksportu Panu Jerzemu Piórkowskiemu, Prezesowi ,, Ubojni Drobiu Piórkowscy’’ i życzy dalszego rozwoju firmy i eksportu produktów z mięsa drobiowego.
Opracowali goście wydarzenia
Andrzej Danielak i Anna Zubków
W dniach 03-04 grudnia br. w miejscowości Cierszewo koło Płocka w Ośrodku Rekreacyjno – Konferencyjnym odbyło się ,, Szkolenie hodowców i producentów drobiu”. W szkoleniu wzięli udział drobiarze z województwa mazowieckiego oraz łódzkiego, które zostało sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Uczestnicy mieli możliwość wysłuchania ciekawych wykładów, wymiany informacji i doświadczeń z kolegami z branży oraz spędzenia czasu w miłej atmosferze.
Unieważniono ,, Zaproszenie do składania ofert”.
UNIEWAŻNIENIE- kliknij
Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu prowadzi różne , aktywne działania służące naszej branży. Poważnym działaniem jest uczestniczenie naszych przedstawicieli w różnych wydarzeniach i tak po raz kolejny braliśmy udział w dyskusji i wyrażaniu obaw w związku z wyjściem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej.
W pażdzierniku odbyło się spotkanie w Przedstawicielstwie Komisji Europejskiej w Warszawie , a tematem były problemy związane z transportem towarów w obie strony.
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele służb celnych z Francji, Belgii oraz przedstawicielka ministerstwa Holandii. Uczestnik spotkania prezes PZZHiPD Andrzej Danielak zadał pytanie związane z przewidywanymi gigantycznymi zatorami transportowymi , przewidywanymi nawet na dwie , trzy doby.
Pytanie brzmiało ,, czy służby graniczne, portowe w tych w/w państwach przewidują tzw. ,, zieloną drogę” dla transportów produktów żywnościowych, o krótkim okresie trwałości np. jakim jest świeże mięso drobiowe. Czy będzie możliwe odprawianie tych transportów bez kolejki, gdyż w przeciwnym razie mięso straci termin przydatności? ”
Najbardziej konkretną odpowiedż udzieliła przedstawicielka Holandii, która kategorycznie wykluczyła taką możliwość. Wobec powyższego nasze polskie zakłady muszą przygotować się na taką ewentualność, by nie ponieść strat.
Dyskusja w sprawach transportowych była bardzo szeroka i jestem przekonany, że w części przyczyniła się do kolejnego odroczenia terminu Brexitu, aby lepiej przygotować wszystkie aspekty tego procesu bez niewyobrażalnych strat.
Opracował Andrzej Danielak
Dożynki -podziękowania Prezydenta RP – kliknij