POLSKI ZWIĄZEK ZRZESZEŃ
HODOWCÓW I PRODUCENTÓW
DROBIU

ZARZĄD GŁÓWNY
www.pzzhipd.pl
pzzhipd@wp.pl

Drobiowe Smaki na Międzynarodowy Dzień Kobiet

PLAKAT DZIEŃ KOBIETW związku z nadzwyczajną sytuacją spowodowaną przez COVID-19, zaplanowane działanie promocyjne ,, Drobiowe Smaki na Międzynarodowy Dzień Kobiet” zostało przeniesione z dnia 8 marca na dzień 13 czerwca br.

Wydarzenie, na które zostali zaproszeni Ambasadorowie z kilkunastu krajów odbędzie się w Dworze Mościbrody koło Siedlec.

Program wydarzenia:

12:00    Uroczyste powitanie

 12:30    Degustacje potraw z doskonałej jakości polskiego mięsa drobiowego

13:00    Medialny mistrz kuchni Robert Sowa poprowadzi warsztaty kulinarne

 13:40    Pokaz iluzji Macieja Pędy

14:00     Kulinarny konkurs z nagrodami „Panowie gotują dla Pań” – I tura

 15:00    Recital Robert Rozmus

 16:00    Kulinarny konkurs z nagrodami „Panowie gotują dla Pań” – II tura

17:00    Koncert muzyczny zespołu Ambitus Trio

19:00    Zakończenie wydarzenia

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

Szkoelnia hodowców i producentów drobiu

W dniach 10-11 czerwca br. w Busku odbyły się szkolenia dla hodowców i producentów drobiu z województwa świętokrzyskiego.

W szkoleniu wzięło udział ponad 50-ciu producentów drobiu, którzy mogli wysłuchać interesujących wykładów oraz spędzić miło czas z kolegami z branży.

Szkolenie było finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

 

 

DZIEŃ DZIECKA Z INDYKIEM

Plakat DZIEŃ DZIECKA 9 CZERWCA-1

Z uwagi na ograniczenia z powodu COVID-19 dotyczące organizacji imprez,  kampania  Dzień Dziecka z Indykiem odbędzie się w dniu 9 czerwca, a nie jak planowano pierwotnie w dniu 1 czerwca br.

Organizatorem wydarzenia jest Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu.

Przez cały czas trwania imprezy dzieciaki będą mogły korzystać z następujących atrakcji:

Ogródek dziecięcy; malowanie buziek, zwierzątka z baloników, bańki mydlane, gry, zabawki i konkursy.

Dmuchańce: zjeżdżalnie i skakańce oraz fotokabina.

Poczęstunek i degustacje – potrawy z indyka, napoje.

Na scenie:

10:00  -Rozpoczęcie wydarzenia przez prowadzącego Sylwestra Kozłowskiego, powitanie gości, przedstawienie programu

10:05 Pan Sprężynka/Bąbel Ziombel – I występ na scenie angażujący dzieci

10:55 Oficjalne powitanie przez organizatorów

11:10  Klaudia Budny z MasterChef – opowiada o mięsie indyczym, zaprasza na warsztaty kulinarne

11:30  Pan Sprężynka/Bąbel Ziombel – II występ na scenie angażujący dzieci

12:20  Pokaz Karate Suchożebry (miotła przy scenie)

12:50  Pan Sprężynka/Bąbel Ziombel – III występ na scenie angażujący dzieci

13:40 Koncert finałowy ,, PIOSENKA MOICH RODZICÓW ”Gminnego Ośrodka Kultury w Wiśniewie

14:55  Klaun Resorek – występ angażujący dzieci

16:00 Zakończenie wydarzenia

Wydarzenie finansowane z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

Opracowała Anna Zubków

Zaproszenie do składania ofert na realizację zadania ,,Promocja mięsa drobiowego podczas 25 Międzynarodowego Festiwalu Piosenki Młodzieży Niepełnosprawnej w Ciechocinku”
Posiedzenie Grupy Dialogu Obywatelskiego,, Jaja i drób”.

Komisja Europejska dn. 17.05.2021r.

Posiedzenie Grupy Dialogu Obywatelskiego ,, Jaja i drób’’ .

Posiedzenie odbyło się online, a Polskę reprezentowała Anna Zubków.

Podczas spotkania przedstawiono kilka prezentacji oraz poruszone zostało wiele ważnych tematów dotyczących branży drobiarskiej.

Oto niektóre z nich:

  1. Prezentacja dotycząca produkcji pasz i związana z tym produkcja zbóż- problem ze wzrostem cen zbóż spowodowany ich wykupem , a w szczególności soi przez Chiny.
  2. Grypa ptaków – prezentacja oraz dyskusja odnośnie problemów z tym związanych.
  3. EKOPROGRAMY w ramach strategii ,, Od pola do stołu’’- prezentacja.
  4. Strategia dotycząca dobrostanu zwierząt- prezentacja.
  5. Handel z krajami Afryki -prezentacja.
  6. Handel cd. Umowa Mercosur (dodatkowe kwoty przyznane dla Brazylii na eksport do UE to 180 tysięcy ton, a dla Ukrainy  50 tysięcy ton).
  7. Plan działania na rzecz produkcji biologicznej ( ekologicznej).
  8. Normy marketingowe.

Podczas posiedzenia trwała ostra dyskusja, w której przedstawiciele poszczególnych państw i organizacji zadawali pytania przedstawicielom Komisji Europejskiej oraz wyrażali swój sprzeciw i niezadowolenie dotyczące niektórych kwestii i planów Komisji Europejskiej.

Opracowała Anna Zubków

Wspólna deklaracja organizacji europejskich dotycząca strategi ,, Od pola do stołu”
Ogłoszenie o wyborze wykonawcy
Komunikat -posiedznienie gruppy roboczej ,, Jaja i drób” w Copa-Cogeca
Pismo Głównego Lekarza Weterynarii

GIW- pismo- kliknij

Copyright © POLSKI ZWIĄZEK HODOWCÓW I PRODUCENTÓW DROBIU. ul. Al. Jerozolimskie 11/19 lok. 52; 00–508 Warszawa