POLSKI ZWIĄZEK ZRZESZEŃ
HODOWCÓW I PRODUCENTÓW
DROBIU

ZARZĄD GŁÓWNY
www.pzzhipd.pl
pzzhipd@wp.pl

Zaloguj się

Szukaj:

Kategorie:

Uczestnictwo PZZHiPD w Kampanii Promocyjnej,, POLSKA NIEPODLEGŁA SMAKUJE ”

Krajowa Izba Gospodarcza Centrum Promocji zrealizowała na rzecz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”   w terminie 11-14 listopada 2018 roku w Osace projekt pt. „POLSKA NIEPODLEGŁA SMAKUJE” podczas Rejsu Niepodległości w ramach obchodów Stulecia Odzyskania Niepodległości przez Państwo Polskie.

W ramach projektu odbyło się Przyjęcia Narodowe promujące polską żywność wysokiej jakości pod nazwą Polska Niepodległa Smakuje na pokładzie polskiego żaglowca „Dar Młodzieży”   w dniu 12 listopada w Porcie Osaka. Na przyjęciu obecna była Pani Poseł Dorota Arciszewska – Mielewczuk Przewodnicząca Komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej, Przewodnicząca Polsko-Japońskiej Grupy Parlamentarnej oraz Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej Pani Anna Moskwa oraz przedstawiciele miasta Osaki w tym Vice Burmistrz Miasta Osaka Pan Seigo TANAKA.  Przyjęcie otworzył Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Rzeczypospolitej Polskiej        w Japonii Pan Jacek Izydorczyk. Goście mieli okazję spróbować dań charakterystycznych    dla kuchni polskiej, które nawiązywały do polskiej tradycji i historii     z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Menu przygotowali szefowie kuchni z Polski Marcin Suchenek oraz Jakub Rudziks.

W ramach pobytu grupy ekspertów w Osace, reprezentujących poszczególne sektory spożywcze finansowane przez odpowiednie Fundusze Promocji, dodatkowo zorgnizowano i przeprowadzono szereg spotkań biznesowych, w tym wizyty w sieciach handlowych          z kierownictwem marketów Yamaya, Domu Towarowego Takashimaya oraz Meidi-Ya. Zorganizowane było również spotkanie z jednym z największych importerów produktów spożywczych w Japonii firmą Royal Co. Ltd. w Kioto. Firma Royal Co. należy do największej w Japonii grupy importującej towary spożywcze       z zagranicy, stąd przedstawiciele firmy zadeklarowali przekazanie kontaktów polskich przedsiębiorców właściwym firmom z grupy, odpowiadającym za poszczególne grupy produktowe.

Uczestnikami programu podczas pobytu w Osace byli eksperci reprezentujący branże spożywcze: mleczną – Pan Andrzej Kuczyński (Federacja Gospodarki Żywnościowej RP), owoce warzywa Pani Monika Zawadzka (Fresh Mazovia, Jabłko Grójeckie), wołowina – Pan Łukasz Wielgat (Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” ), drób – Pan Krzysztof Pustelnik (Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu ), wieprzowina – Pan Ireneusz Drzewiecki (Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”).

Krzysztof Pustelnik – Członek ZG PZZHiPD.

Copyright © POLSKI ZWIĄZEK HODOWCÓW I PRODUCENTÓW DROBIU. ul. Al. Jerozolimskie 11/19 lok. 52; 00–508 Warszawa