POLSKI ZWIĄZEK ZRZESZEŃ
HODOWCÓW I PRODUCENTÓW
DROBIU

ZARZĄD GŁÓWNY
www.pzzhipd.pl
pzzhipd@wp.pl

V MAZOWIECKIE ŚWIĘTO INDYKA pt.,, INDYK SMAKUJE”

PLAKAT INDYK SMAKUJEcofW dniu 27 września br. w Dworze Mościbrody odbyła się impreza plenerowa promująca spożywanie mięsa indyczego.

Impreza odbywająca się cyklicznie bo już po raz piaty, z inicjatywy lokalnych producentów  drobiu  ściągnęła nie tylko okolicznych mieszkańców ale również mieszkańców sąsiednich powiatów.

Dla przybyłych, głównie młodzieży oraz rodzin z dziećmi przygotowano mnóstwo atrakcji, konkurów z nagrodami, pokazów kulinarnych oraz występów artystycznych.

Impreza rozpoczęła się o godzinie 13 : 00 , a zakończyła się wieczorem około 20 : 00.

Na scenie pojawił się PIĘKNY I BOSKI ZBYSZEK PERKOWSKI, który wykorzystując swoje doświadczenie sceniczne doskonale poprowadził całe wydarzenie.

Również na scenie, o polskiej produkcji drobiarskiej opowiadali prezesi: Andrzej Danielak -Prezes Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu oraz Krzysztof Borkowski – Prezes Ubojni Drobiu Stasin oraz Wojciech Zarzycki -Dyrektor Ubojni Stasin.

O walorach zdrowotnych i dietetycznych mięsa indyczego opowiadała Pani  Profesor Barbara Biesiada Drzazga z Uniwersytetu w Siedlcach.

Pani profesor jako specjalista od indyków, a zarazem doskonały mówca przekazywała wiedzę w sposób bardzo komunikatywny, o czym świadczyło było duże zainteresowanie obecnych.

Przybyli na imprezę mogli podziwiać na żywo wykonywanie potraw przez znanego kucharza  Karola Okrasę i słuchać przy tym pięknych opowieści kulinarnych w jego wykonaniu.

Przygotowane przez pana Karola  potrawy można było konsumować, a kolejki chętnych do degustacji  świadczyły o ich doskonałym smaku.

Wprowadzane przez kucharza innowacyjne połączenia  produktów użytych do przygotowania potraw, często bardzo zaskakujące,  pokazują jakie możliwości daje mięso drobiowe w kuchni.

Gospodynie nie tylko te młode i mniej doświadczone, mogły skorzystać z przepisów na nowatorskie dania z indyka, a jak się okazuje często oparte na już zapomnianej, staropolskiej kuchni polskiej.

Na przygotowanych stoiskach degustacyjnych częstowano również indykiem wędzony, flaczkami z indyka oraz innymi smacznymi przekąskami z mięsa indyczego.

Dla przybyłych licznie hodowców drobiu został zorganizowany ,, Panel edukacyjno- dyskusyjny” prowadzony przez panią profesor Barbarę Biesiadę  Drzazgę.

Ostra dyskusja toczyła się wokół  sytuacji w branży drobiarskiej, a głównie indyczej, która stała się w ostatnim czasie  bardzo trudna.

Głos zabierało wiele osób i dyskutowano co można zrobić aby tę sytuację zmienić.

Tematem dominującym była ustawa tzw.  ,, Piątka Kaczyńskiego’’.

Podjęto zobowiązania, że należy dotrzeć do posłów i senatorów, którzy głosowali za wprowadzeniem tej  ustawy i uświadomić ich jakie to przyniesie skutki dla polskiego rolnictwa i branży drobiarskiej.

Na scenie w tym czasie cały czas odbywały się występy i koncerty muzyczne.

Przybyłych zabawiały gwiazdy:  FANTASTIC BOYS, W.ŁUKASIEWICZ Z ZESPOŁEM VIDEO oraz DJ. AREK.

Wydarzenie promocyjne wpisuje się w cykl kampanii promocyjnych prowadzonych przez PZZHiPD i mających na celu zwiększenie spożywania mięsa drobiowego, a w tym przypadku indyczego.

Bezpośrednie docieranie do konsumentów i przekonywanie ich o doskonałej jakości tego mięsa oraz budowanie pozytywnego wizerunku dotyczącego produkcji i konsumpcji mięsa drobiowego to zadanie jakie stawiamy tego typu promocji.

cofcofcofcof cofcofcofcof cofsdr oznorcofcofcofcofcofcofsdrcofcofcofcofsdrcofcofcofcofcofsdrcofsdr1 (375)s1 (362)s

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO

Copyright © POLSKI ZWIĄZEK HODOWCÓW I PRODUCENTÓW DROBIU. ul. Al. Jerozolimskie 11/19 lok. 52; 00–508 Warszawa