Facebook
Baner

Drobiarski Festiwal w Mikołajkach cd.

,,Mazurska Uczta Drobiowa’’

Już po raz drugi w Mikołajkach odbyła się impreza promująca spożywanie mięsa drobiowego organizowana przez PZZHiPD.

Bardzo udana impreza w ubiegłym roku skłoniła Zarząd PZZHiPD do zorganizowania kolejnego Drobiarskiego Festiwalu w tym mieście.

O godzinie 13 : 00 w dniu 21 sierpnia br. dokonano uroczystego otwarcia Festiwalu z udziałem Burmistrza Miasta Mikołajki Panem Piotrem Jakubowskim oraz władz PZZHiPD na czele z Prezesem Andrzejem Danielakiem, Wiceprezesem Zbigniewem Hercem oraz Sekretarzem Aldoną Łoś.

Na scenie pojawił się zespół Zejman i Garkumpel, który w zabawny sposób wykonywał piosenki szantowe.

Zespół ten występował kilkakrotnie podczas całej imprezy i w humorystyczny sposób zabawiał przybyłych, prowadził konkursy oraz doskonale interpretował znane i mniej znane utwory polskie oraz zagraniczne.

Solista tego zespołu opowiadał o podróżach morskich śpiewając przy tym piosenki z różnych regionów świata.

W dalszej części Rynku miasta Mikołajki urządzono strefę warsztatów kulinarnych, stoisk degustacyjnych oraz pokazów kulinarnych.

Do stanowisk degustacyjnych, gdzie przygotowano potrawy drobiowe na różne sposoby tj. drób smażony, drób wędzony, drób grillowany oraz zupę drobiową, ustawiały się ciągłe kolejki chętnych do konsumpcji.

Chętnych również nie brakowało do konsumpcji potraw charakterystycznych i popularnych dla trzech regionów świata tj. kuchni tajlandzkiej, francuskiej, amerykańskiej.

Znani kucharze, laureaci wielu konkursów kulinarnych na czele z Panem Krzysztofem Szulbowskim ze ,, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich’’ prowadzili warsztaty kulinarne z przyrządzania potraw ,, Drób po Mazursku’’, za które zwycięskie rodziny otrzymywały nagrody.

W konkursie na najszybszego sprawiacza drobiu, zwycięzcą został Pan Burmistrz Piotr Jakubowski, który pokonał dwóch przeciwników.

Podczas całej imprezy odbywały się również konkursy plastyczne dla dzieci oraz konkursy wiedzy o drobiu dla dorosłych, za udział w których uczestnicy również otrzymywali nagrody.

W części artystycznej na scenie wystąpił Roman Tkaczyk oraz Zespół ,, Three Generations’’, którzy to artyści przepięknie śpiewali, grając przy tym na różnych instrumentach.

Podczas całego wydarzenia, którego tematem przewodnim było polskie mięso drobiowe, jego walory zdrowotne, dietetyczne i smakowe, wypowiadali się specjaliści od żywienia, hodowli i historii drobiu na czele z Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii Panem Edwardem Kowalke.

Mikołajki, w których oprócz mieszkańców przebywa mnóstwo turystów oraz dzięki przychylności władz miasta, okazały się miejscem bardzo trafionym na organizowanie plenerowej imprezy promocyjnej, w której udział wzięło kilka tysięcy osób.

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO