Facebook
Baner

Drobiarski Festiwal w Mikołajkach

Drobiarski Festiwal w Mikołajkach pt. ,, MAZURSKA UCZTA DROBIOWA’’

POD HONOROWYM PATRONATEM BURMISTRZA MIASTA MIKOŁAJKI

Mikołajki  2021

W dniu 21 sierpnia br.  Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu zawitał do żeglarskiej stolicy Polski czyli do Mikołajek na Drobiarski Festiwal pt. ,, Mazurska Uczta Drobiowa’’.

Impreza mająca na celu promocję spożywania mięsa drobiowego miała charakter plenerowy.

Mikołajki to miasto w województwie warmińsko-mazurskim w Krainie Wielkich Jezior Mazurskich z jeziorami Tałty i Mikołajskim.

Miasto liczące około 4 tysiące mieszkańców, w ciągu roku przyjmuje około 240 tysięcy turystów, a najwięcej w sezonie wakacyjnym.

Historia miasta:

Od 1446 roku Mikołajki były pod zwierzchnictwem Korony Królestwa Polskiego jako lenno pod zarządem krzyżackim.

Od 1701 roku Mikołajki stanowiły część Królestwa Prus.

Podczas II Wojny Światowej znajdowała się tu placówka Abwehery.

Od 1945 roku miasto zostało włączone do Polski.

Działający tu ośrodek radiologiczny po katastrofie elektrowni w Czarnobylu jako pierwszy w Polsce odkrył napływ skażonych mas powietrza z nad Czarnobyla.

Obecnie w Mikołajkach oraz okolicznych miejscowościach jest spora baza noclegowo-hotelarska oraz agroturystyczna. Mazurskie jeziora to raj dla żeglarzy, wędkarzy oraz grzybiarzy.

W sobotę 21 sierpnia br. przebywający do Mikołajek  turyści z całej Polski oraz mieszkańcy miasta, mogli wziążć udział w imprezie promującej spożywanie mięsa drobiowego i skorzystać z przygotowanych atrakcji.

Impreza promocyjna odbyła się na Placu Wolności – głównej części miasta, a wspaniała pogoda dodatkowo zagwarantowała frekwencję.

Podczas festynu odbyły się warsztaty kulinarne prowadzone przez Polskie Stowarzyszenie Kucharzy, którzy uczyli zaineresowanych przyrządzać potrawy z drobiu.

Przeprowadzone zostały pokazy kulinarne ,, Kuchnie świata kontra polski drób’’, a na stoiskach degustacyjnych można było skosztować przysmaków z  drobiu.

Odbyło się wiele konkursów i zabaw zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.

Na scenie odbywały się  pogadanki na temat polskiej produkcji drobiarskiej prowadzone bezpośrednio przez producentów – Członków Zarządu PZZHiPD oraz Lekarza Weterynarii.

Zainteresowani mogli skorzystać z konsultacji specjalistów od żywienia i hodowli drobiu.

Oddzielny kącik wydzielono dla dzieci i odbywały się tam zabawy i konkursy z nagrodami, gdzie dzieciaki jak zwykle chętnie walczyły o nagrody.

Przed sceną odbył się konkurs ,, Malujemy Króla Kurczaka’’.

Imprezę dopełniały muzyczne występy artystyczne tj. zespoły oraz soliści.

Opracowała Anna Zubków

FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA DROBIOWEGO