Program festynu ,, Postaw na drób’’ - 11 sierpnia br. Rynek w Starym Sączu
12:00 BIEG AKTYWNY STRAY SĄCZ
Rozpocznijmy festyn na sportowo
Na godz. 12:00 zapraszamy dzieci do lat 11 na bieg kurczaka.
Przygotowaliśmy 3 dystanse w zależności od grupy wiekowej 3-5 lat, 6-9 lat, 9-11 lat .
Do wygrania medal, dyplom a dla najstarszych statuetki przygotowane przez Strefakurczaka.pl i niespodzianka.
Zapisy od godziny 11:00 na płycie Starosądeckiego Rynku.
Uczestnictwo bezpłatne.
13: 00 Oficjalne otwarcie i występ Flori (Kasia Świątczak)
14: 00 Zawody STRONGMAN Challenge:
Profesjonalni strongmani i konkurencje dla publiczności ,,Przyjdź i spróbuj swoich sił”
17:00 Występ K.A.S.A.
Dodatkowe atrakcje :
Darmowa degustacja pysznego mięsa drobiowego
Konkursy z fantastycznymi nagrodami
Dmuchaniec dla dzieci
Uczestnicy strongmani (między innymi):
Dariusz Błaszczyk 186 cm wzrostu 122 kg waga, wiek 40 lat – strongman od 2016 roku
Wygrane eliminacje na Mistrzostwa Świata amatorów do Stanów Zjednoczonych w kat. Do 150 kg
Wicemistrz Polski w kat. Do 105 kg w 2018 roku
Wicemistrz Polski w kategorii ciężkiej z 203 roku
Drużynowy wicemistrz Polski.
Wielokrotny tryumfator zawodów w Polsce jak i zagranicą.
Bartłomiej Bąbol 200 cm wzrostu, 130 kg wagi , wiek 23 lata.
W dwuboju olimpijskim 3 miejsce na mistrzostwach Polski do lat 23
W trójboju - 3 miejsce w ogólnopolskich debiutach w trójboju siłowym.
Strongman od 2024 roku.
2 miejsce na mistrzostwach Polski strongman amator w Mikołajkach w 2024 roku
OPIS WYDARZENIA:
W dniu 11-go sierpnia br. Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu po raz trzeci zawitał z promocją mięsa drobiowego do Starego Sącza -miasta w województwie małopolskim, z wielowiekową tradycją.
W godzinach przedpołudniowych w Starosądeckim Domu Kultury, odbyła się Konferencja Prasowa, w której uczestniczyli przedstawiciele PZZHiPD, przedstawiciel Stowarzyszenia Honorowych Krwiodawców oraz dietetyk i trener personalny.
Wszystkie osoby biorące udział w Konferencji wypowiadały się na temat walorów odżywczych i dietetycznych mięsa drobiowego.
Przedstawiciele branży opowiadali o sposobach produkcji w Unii Europejskiej oraz w naszym kraju, podkreślali jak wielki nacisk na bezpieczeństwo żywności oraz dobrostan zwierząt kładą służy kontrolujące naszą produkcję.
Musimy wreszcie obalić mit, że mięso z kurcząt z hodowli jest nasączone chemią – tak wypowiadali się członkowie PZZHiPD.
W tym samym czasie odbywał się na terenie Starego Sącza bieg kurczaka dla dzieci, a następnie przeciąganie liny, w których zawodnicy biorący udział, walczyli o nagrody.
Choć całe wydarzenie rozpoczęło się sportowym akcentem – bieg AKTYWNI NOWY SĄCZ, a następnie zawody strongmanów, to główną atrakcją wodzącą przybyłych za nos, była darmowa degustacja mięsa drobiowego. Chętnych do konsumpcji mięsa z grilla oraz pysznego rosołu z różnych gatunków drobiu ustawiały się kolejki.
Po konsumpcji najwięcej osób przyszło jednak zobaczyć zmagania siłaczy.
Strongmeni z całej Polski zjechali do Starego Sącza.
W zawodach wystartowało 12 strongmanów.
Musieli się oni zmierzyć w kilku konkurencjach takich jak zegar, spacer farmera, przeciąganie traktora czy wyciskanie belki.
Pierwsza konkurencja zawodów pt. ,,Walizki” wymagała od zawodników nie tylko ogromnej siły, ale także wytrzymałości. Uczestnicy musieli przenieść ciężkie walizki na jak największą odległość. W tej konkurencji najlepsi okazali się Tomasz Ferenz i Michał Sajdak, którzy obaj osiągnęli imponujący wynik 75 metrów, zdobywając po 12 punktów. Za nimi uplasował się Błażej Łodoł z wynikiem 60,5 metra, co dało mu 10 punktów.
Druga konkurencja ,,Belka”, polegająca na podnoszeniu belki na ilość powtórzeń. Kamil Wojtczyk zaliczył 16 powtórzeń i dopisał 12 punktów do klasyfikacji . Damian Paczuski z wynikiem 10 powtórzeń zajął drugie miejsce, natomiast Karol Przybył i Błażej Łodoł, którzy wykonali po 9 powtórzeń, podzielili się trzecim miejscem.
Trzecia konkurencja ,, Yok i załadunek’’, była prawdziwym sprawdzianem wytrzymałości i siły. Zawodnicy musieli przenieść ciężkiego yoka, a następnie załadować wielki 80 kg worek na podest. Ta konkurencja okazała się niezwykle trudna, a tylko nieliczni zawodnicy zdołali ją ukończyć. Kamil Wojtczyk ponownie okazał się najlepszy, co zapewniło mu kolejne 12 punktów. Karol Przybył drugie miejsce, a Damian Paczuski zakończył rywalizację na trzecim miejscu.
W ostatniej konkurencji, znanej jako „Zegar”, zawodnicy przenosili dwie hostessy . Damian Paczuski zdeklasował rywali, osiągając wynik 1230 metrów, co dało mu 12 punktów. Kamil Wojtczyk, z wynikiem 1000 metrów, uplasował się na drugim miejscu, a Błażej Łodoł zajął trzecie miejsce z wynikiem 790 metrów.
Trudności dodawała nawierzchnia starosądeckiego Rynku, po której chodzenie z ciężarami do łatwych nie należało.
Mimo tego, wszyscy zawodnicy stworzyli wspaniałe widowisko, a do ostatniej konkurencji trwała walka o zwycięstwo, które ostatecznie wywalczył Kamil Wojtczyk z Zelowa, który zdobył 42 punkty, stanął na najwyższym stopniu podium i do niego powędrował puchar zwycięzcy.
Kolejne miejsca zajęli Damian Paczuski i Błażej Łodoł oraz Karol Przybył.
W ramach zawodów w niektórych konkurencjach wzięli udział także widzowie, który przyszli obejrzeć zmagania siłaczy, a zasługują oni na szczególne podziękowanie, gdyż mimo żaru lejącego się z nieba, dopingowali zawodników, tworząc niesamowitą atmosferę.
Ich wsparcie było nieocenione i dodawało sił wszystkim uczestnikom.
Wydarzeniu, oprócz degustacji mięsa drobiowego towarzyszyły dodatkowe atrakcje:
Konkursy z fantastycznymi nagrodami.
Dmuchaniec dla dzieci.
Darmowe konsultacje z dietetykiem i trenerem personalnym.
Na scenie kilkakrotnie wystąpiła FLORI (Kasia Świątczak), a na finał festynu wystąpił K.A.S.A., który bawił starosądecką publiczność.
Oprócz mieszkańców, Stary Sącz odwiedzają turyści – rodziny z dziećmi z całego kraju oraz z zagranicy i do nich przede wszystkim jest adresowana promocja mięsa drobiowego.
PZZHiPD pragnie utrwalić pozytywny wizerunek spożywania mięsa z drobiu, a obecność sportowców – siłaczy, którzy spożywają ogromne ilości drobiu potwierdza jego ważność w diecie.