PZZHiPD organizuje Promocję mięsa drobiowego podczas “Dożynek Prezydenckich”, które odbędą się na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego w Warszawie, w dniu 15 września 2024r.
Opis wydarzenia
W dniu 15 września br. w Warszawie na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego odbyły się Dożynki. Gospodarzem imprezy był Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda uczestniczył w nich wraz z małżonką Agatą Kornhauser-Dudą.
W uroczystościach Parze Prezydenckiej towarzyszył Zastępca Szefa KPRP Piotr Ćwik.
Obchody rozpoczęły się od mszy świętej odprawionej w Kościele pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i św. Józefa Oblubieńca.
Po Eucharystii Prezydent i Pierwsza Dama wręczyli dyplomy piętnastu reprezentantom za udział w konkursie na najładniejszy wieniec dożynkowy.
Jury pod przewodnictwem dr Barbary Fedyszak–Radziejowskiej, po dokonaniu skrupulatnej oceny wyłoniło trzech laureatów i tak:
I miejsce przyznało województwu podlaskiemu,
II miejsce województwu lubelskiemu,
III miejsce województwu podkarpackiemu
Przyznano również trzy wyróżnienia, które otrzymały województwa: wielkopolskie, dolnośląskie i lubuskie.
W czasie uroczystości Prezydent podziękował polskim rolnikom za ciężką pracę przy uprawie i zbiorach tegorocznych plonów.
Ten chleb jest symbolem trudu rolnika i jego pracy przez cały rok, tak te wieńce i korony dożynkowe – misterne, wspaniałe, będące w istocie dziełami sztuki – prezentują to, co udało się Państwu wyhodować na gospodarstwach, polach – mówił.
Od czasu zwycięstwa 1989 roku – także zwycięstwa polskiej wsi – gdy ustrój się zmienił i nastała gospodarka rynkowa, potrafiliście Państwo rozbudowywać przez ponad trzy dziesięciolecia swoje gospodarstwa do takiego poziomu, że dzisiaj polskie rolnictwo jest potęgą zapewniającą nam bezpieczeństwo żywnościowe – stwierdził Prezydent Andrzej Duda.
Prezydent nawiązał również do sytuacji powodziowej w jakiej znalazła się południowa część kraju, podkreślił że rozmawiał z Głównym Komendantem Straży Pożarnej, który przekazał aktualne informację na temat sytuacji, – Dziś walczy z żywiołem 33 tys. strażaków Państwowej Straży Pożarnej, a także ochotników, po to, by uratować mienie, życie i wszystko, co tak niezwykle cenne dla naszej codzienności – wskazał.
Zauważył, że często polscy rolnicy pełnią służbę w swoich małych ojczyznach jako strażacy ochotnicy.
To wspaniała działalność społeczna, sąsiedzka, którą na co dzień sobie ofiarujecie i w ramach, której niesiecie sobie pomoc – zauważył.
Dziękuję wszystkim, którzy walczą z żywiołem, a także tym, którzy starają się pomóc – wkładają całe swoje serce, siłę, często też swoje zdrowie, by wykonać swoje zadanie dla najbliższych, dla drugiego człowieka – mówił.
Zaapelował do rządu, aby w tej trudnej sytuacji znalazła się pomoc dla rolników, którzy ucierpieli w wyniku powodzi.
Prezydent wystosował list do Organizatorów i Uczestników Dożynek, w którym nawiązał do trwającego Roku Witosa i życzył Wszystkim pomyślności i satysfakcji z owoców swojej pracy.
Na dożynkach obecny był również Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski.
Już tradycyjnie korowód dożynkowy poprowadził Państwowy Zespół Pieśni i Tańca ,, Mazowsze’’. Podczas uroczystości prezentowały się Kapele Ludowe oraz Koła Gospodyń Wiejskich z całego kraju.
Stoiska wystawiennicze prezentowały się pięknie i okazałe.
Para Prezydencka odwiedziła każde z nich i konsumowała przygotowane potrawy.
Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu częstował przybyłych na uroczystości potrawami z mięsa drobiowego, a szczególnym zainteresowaniem cieszyła się gęsina.
Pan Prezydent oraz Pierwsza Dama skosztowali również grillowanego mięsa drobiowego.
Promocja drobiu w tak znamienitym miejscu jest okazją do zaznaczenia wysokiej jakości produktów z polskiego drobiu.
Na uroczystościach dożynkowych obecni są również gości z zagranicy, którzy są doskonałymi ambasadorami promującymi naszą żywności.
Oprócz potraw rozdawane były także gadżety promocyjne w postaci okolicznościowych koszulek, czapeczek i kubków.
Ciepły i dość słoneczny wrześniowy dzień i piękne miejsce, jakim są ogrody Pałacu Prezydenckiego sprzyjały doskonałej atmosferze.
Promocja mięsa drobiowego w tak ważnym miejscu i wśród przybyłych dygnitarzy oraz przedstawicieli z całego kraju wpisuje się w strategię Funduszu Promocji.
Opracowała Anna Zubków
FINANSOWANE Z FUNDUSZU PROMOCJI #